Paraules Clau al Lightroom (I)

Sense cap mena de dubte, les paraules clau son la millor manera de tenir  les vostres imatges ben classificades. I a hores d’ara, ningú dubta que un dels millors programes per gestionar-les és l’Adobe Photoshop Lightroom.

Us explico com ho tinc jo, i us ensenyo el meu esquema de paraules clau, que actualment consta de milers d’entrades, de manera que les búsquedas son molt ràpides i efectives.

Per posar paraules clau hi ha diferents maneres, que més endavant descriurem, però d’entrada sapiguem que hauriem d’escriure millor tot amb plural i amb minúscules menys els noms propis, o sia escriurem arbres en lloc d’arbre. I escriurem Roda de Ter enlloc de roda de ter. En el cas de noms amb articles a davant, s’escriu l’article al final amb entre parentesis: Masies de Roda (les), o Pla del Penedès (el). Si fossim esctrictes, tampoc hauriem de posar accents, o puntualitzacion o caracters pròpis dels idiomes, com ara la ç, o els accents…però m’ho salto!, doncs Lightroom ho indexa perfectament. Si s’hagues de lligar aquestes imatges amb altres programes de documentació o arxiu, que segueixen patrons internacionals, s’haurien de seguir aquestes consideracions.

Un cop sabem com les hem d’escriure, la base de tot plegat es “jerarquitzar” les paraules, de manera que hi hagi diferents nivells, així escrivint una paraula, ja estas “indexant amb les altres”:

D’aquesta manera, si escrius “Manlleu”, no ens caldrar escriure Osona, Barcelona, Catalunya, Europa.

La manera de jerarquizar, és arrossegar una paraula clau a sobre de la que voleu que sigui més “important”, o sia arrossegant Manlleu a sobre d’Osona, l’estem jerarquizan, de manera que Osona és més important que Manlleu, però menys que Barcelona, que és a on hem arrossegat la paraula Osona.

La meva estructura es basa en el sistema d’arxius del programa iMatch, que en el seu moment es el que feia servir per organitzar, i la veritat és un bonissim programa! Quan va sortir Lightroom, em recordava molt el sistema d’arxiu d’iMacth, però sense dubte Lightroom a integrat a més tot el fluxe de treball d’un fotògraf modern, marcant diferència amb tot els altres programes de gestió d’imatges.

Vaig decidir doncs els meus camps “mare”, i  es basa en el que jo vull saber de les meves imtages: que, qui, com , quan i on. Desglosem’ho

El que, pot ser “que hi surt a la foto” un arbre, una torratxa (test per els de fora d’Osona ) vermella, o “que és en definitiva la foto”, un paisatge, un retrat, nocturna….

El qui, pot ser qui ha fet la foto, cosa que definirem en l’apartat de creador de les metadates, i “qui surt a la foto”, que això si que definirem amb paraules clau.

El com fa referencia a els parametres que s’han fet servir per fer la imatge, la càmera, l’objectiu, el diafragma, la velocitat, cosa que ens ve tot definit amb les dades Exif que ja ens proporciona la màquina, exepte en el cas de la fotografia clàssica/analògica, on un cop escanejada la foto les hi haurem d’introduïr nosaltres a ma mitjançant paraules clau, o be fent servir programes com PhotoExif, que ens ajudaran a crear aquestes dades exif.

El quan d’entrada també ens ho diu la càmera, o l’escanner utilitzat, però en el cas de l’escanner, ens diu el dia que l’hem escanejat, no el dia que s’ha fet la imatge, i  s’haurà de canvia posteriorment.

I l’on també ho hem d’especificar nosaltres, si no es que disposeu una de les càmeres que ja disposen d’aquests nous sistemes de GPS incorporats, o be feu servir un telèfon inteligent que ja les geolocalitza. Per incorporar aquestes dades, podrem fer servir les paraules clau, o be escriure-ho a l’apartat de les metadates específic per les ubicacions.

Els camps “mare” doncs es van quedar amb:

  1. AMBITS defineix el que hi ha a la foto. És el més utilitzat, i on hi han més entrades.
  2. ARXIU, defineix el lloc a on guardo la foto física, sigui una diapo, negatiu, placa, o còpia “vintage” o moderna. Així com altres referències dels originals. En aquest cas només fa referència al arxiu “químic”, si no en teniu us el podeu saltar, o podeu fer servir-ho per etiquetar el CD amb la còpia de seguretat si encara en graveu o ho habieu fet.
  3. GENT, defineix qui surt a la foto
  4. LLOCS Defineix on s’ha fet la foto i el que hi surt, p.e : Foto feta al Matagalls (Montseny) i hi surt Bellmunt (Sant Pere de Torelló, Osona). Us deixo de pas una llista  amb tots els pobles de Catalunya, ordenats i jerarquitzats per provincies i comarques. Nomes haureu d’anar al Menú principal de Lightroom: Metadatos/importar palabras clave
  5. TIPUS defineix el que és la foto: documental, paisatge, nocturna, retrat, etc

Us deixo também per els naturalistes una llistat de totes les aus ibèriques jeraquitzades per espècies amb els noms amb llatí, pero amb els noms comuns amb 5 idiomes (català, vasc, castellà, francès i anglès) entrats com a sinònims, de manera que les podreu buscar per el nom comú i ja veureu el nom amb llatí.

Continuarà properament….

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

agost 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« oct.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031